Jul 5, 2009

Along, angah dan adeq...

Anak Sulung:
1.Merupakan tonggak kepada ibu bapa kerana selepas ketiadaan mereka,anak sulung akan mengetuai adik-adiknya.
2.Anak sulung seorang yang suka berdikari.Tetapi awas,mereka juga kadang-kadang mengharapkan pertolongan orang lain.Senang kata,berdikari kerana terpaksa.Yelah sebab anak sulung kan.
3.Anak sulung orang kata suka buli adik-adik dia?Benarkah?Jika nak tahu,anak kedua lebih suka membuli yang lebih kecil darinya.
4.Anak sulung nampak tegas tetapi sebenarnya mereka sangat lembut hatinya.Hati mereka lebih mengikut hati ibu bapa mereka kerana "bond" mereka dengan ibu bapa mereka lebih rapat kerana ibu bapa mereka mendidik dan mengasuh mereka dengan penuh kasih sayang. Maklumlah anak pertama dalam keluarga,semuanya dicurahkan sebelum lahirnya anak yang lain.
5.Oleh sebab itu,banyak anak sulung sangat manja lebih-lebih lagi pada ibunya.Mereka manja secara senyap tanpa menampakkan secara zahir di hadapan adik beradik yang lain. Mahu control macho katakan.HeHeHe.
6.Lebih berfikiran jauh dan matang serta lebih berhati-hati dalam segala hal.
7.Anak sulung lelaki akan jadi sangat akrab dengan adik lelakinya.Tetapi mereka tegang dengan adik perempuan di bawahnya lebih-lebih lagi si Angah (perempuan).
8.Anak sulung tak suka hidup mereka di control.Suka sesuatu yang mencabar.
9.Menjadi contoh kepada adik-adik yang lain.Kebanyakkan anak sulung yang berjaya melahirkan adik-adik yang berjaya juga.Begitu juga dengan sebaliknya.
10.Kenapa si along kurang selesa dengan si angah?Kerana setelah si angah dilahirkan, kasih sayang ibu bapa pada along dikurangkan.Maka along jeles.Yekah?HeHe...
Anak Kedua (Angah):
1.Anak kedua kalau diikutkan merupakan anak yang paling bijak.Paling menonjol dan paling terkehadapan dalam segala hal.
2.Tetapi AWAS!Mereka merupakan anak yang paling nakal dan degil dalam banyak adik beradik.
3.Suka control orang lain dan mahukan orang lain mendengar kata-katanya.
4.Boleh hidup berdikari dan boleh cari duit sendiri walaupun dalam usia yang muda.
5.Pada mulanya menjadi harapan kepada keluarga,kemudian kurang menyerlah kerana mereka nakal dan degil dalam kebijakan yang dimiliki.
6.Sangat sukar diberi nasihat dan teguran.Degil kot.
7.Mudah berdampingan dengan ibu berbanding ayah.
8.Seteru kepada along.Tetapi tak semuanya seperti ini.Slaing bersaing untuk tunjukkan siapa yang lebih bijak dan baik.
9.Even mereka ni degil,jauh di hati mereka,lembut orangnya.Cuma kena dalami dan cari cara bagaimana nak lembutkan hatinya.Kalau tahu caranya,pasti mudah tundukkan mereka.
10.Mereka lebih arif dalam menyusun masa depan mereka.Sebab itu sekarang ramai Angah berkahwin awal dari alongnya.Tapi elok berkahwin awal bukan?
Anak Bongsu:
1.Paling Manja dengan ibunya!
2.Paling pendiam dan suka memendam rasa kecuali pada ibunya.
3.Penceria dalam adik beradik.
4.Suka menurut perintah abang dan kakaknya.
5.Bijak juga tetapi terkebelakang sedikit dari angahnya.Lebih suka bersuka ria.
6.Paling lama nak berpisah atau tidak sekatil dari ibunya.Umur 10-12 tahun baru berpisah dari tempat tidur ibunya.Manja katakan.HeHeHe.
7.Suka buat abang dan kakak mereka jeles dengan apa yang mereka miliki.
8.Tetapi ramai yang tidak tahu,golongan bongsu sangat hidup berdikari walaupun mereka manja kepada ibu dan ayah mereka.Kalah abang dan kakak mereka.Yelah mahu menunjukkan bahawa diri mereka juga boleh berdikari seperti abang mereka.
9.Tak semestinya abang/kakak mereka berjaya dalam hidup,mereka juga menuruti jejak langkah mereka.Dan tak juga abang/kakak tak berjaya dalam hidup,mereka juga tak berjaya seperti mereka.Tidak.
10.Paling cepat menyusuaikan diri dengan keadaan hidup yang baru dan mencabar.Tapi anak bongsu paling cepat putus asa.Betulkah?

p/s :Assalamualaikum...sume mklmt kat ats ni ana dpt dr 1 blog...ntuk percaya ke x tntg sume kt ats ni bgantung pd antum sume yg penting pe yg elok kte jdkn teladan n pe yg x elok kte jdkn sbg iktibar tuk memandu diri kte ke arah yg lbih baik...2 all ank sulung...best 0f luck fr0m me...moga bjaya mendidik adik2mu..jdlah se0rg abg/kakak yg boleh dic0nt0hi oleh adik2..wallahu'alam..

5 ..bicara berhikmah~:

permata biru kehijauan said...

salam..
waa mana aci ada ank sulung,ke-2 ngn bongsu je..
ank ke4 mne? hehe =p

seindah mutiara said...

wsalam..
hikhikhik..=)
post ni special skit tau..
just ntuk sesape yg 3 bradik jew..
he9

Muhammad Nur Dahlan said...

salam...hmm,klu camtu,bg sesape yg adik bradik lebih dr 3orang,yg laen3 dr along,angah n bongsu tu,kite tngu penulis blog ni habiskan kajian dia dulu...dia ngah tekun wat research kat maktab skrg ni...nanti taula resultnya cane,hehe...

Muhammad Nur Dahlan said...

salam... ni berita gembira utk pemilik dan pelawat blog ni... kat cini ana sertakan link blog seorang akak yg power dakwahnya dlm blog... so,bg sesape yg sudi,jemputla melawat... hehe,mcm la blog ana,xpe2,tlg promote x salah...lgpn blog ni baek utk muslimat2 kat luar sana. utk pemilik blog ni,sori la cz guna blog enti utk post komen ni... x lupe juga,syukran kathir!!!:) anyway,blog ni bagus sgt2!!! blog enti la...
http://www.islamcintaku.blogspot.com/

seindah mutiara said...

salam encik dahlan..syukran yep. klu ad lg blog2 yg bgus bgtau la..ana xksah pun nta nk post komen 0r whtever..yg pnting msg2 dpt ilmu dan pgajaran..=)

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com