Nov 13, 2010

..petua buat hatiku dan hatimu~


Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu di bawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati. Diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah. 

1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih" 

2) Istighfar keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan. 

3) Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda. 


4) Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Al-Ikhlas" sebanyak 3X. 

5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan. 

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah "Aku sebenarnya... ... (perkara yang elok-elok belaka) 

7) Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!) 

8) Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan. 

9) Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana   bimbang akan mati bila-bila masa) 

10) Kekalkan wuduk 

11) Bersedekah 

12) Belanja orang makan. 

13) Jaga makanan - jangan makan makanan yang syubhah 

14) Berkawan dengan ulama 

15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi) 

16) Pesan pada orang, jadi baik 

17) Menjaga pancaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.


p/s : jom, shbt2..same2 kita praktikkan..x rugi~Ya Allah, kuatkanlah smgatku untk study.. [bila sindr0m malas melanda diri~hihi]

1 ..bicara berhikmah~:

محمد حذوان بن حميدان said...

same2lah kte mnsucikan hati2 kita.. (^_^)

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com